Ezért Nem Környezetbarát Alternatíva a Műszőrme

Ezért Nem Környezetbarát Alternatíva a Műszőrme

Sokan úgy vélik, hogy a műszőrme környezetbarátabb választásként szolgál a hagyományos szőrmékhez képest. Azonban érdemes számos olyan tényezőt figyelembe venni amik rámutatnak arra hogy a műszőrmék gyártása során használt anyagok rendkívül káros hatással bírnak a környezetre, és a hagyományos szőrmék viselése kisebb környezeti lábnyomot hagy maga után.

Az utóbbi években egyre élénkebb lett a vita a szőrmeipar etikai és fenntarthatósági kérdéseiről. A fenntarthatóság egyre népszerűbb fogalom, ám sok esetben nem világos, hogy mi tesz egy terméket valóban környezetbaráttá. A szőrmeipar gyakran kerül górcső alá, azonban napjainkban az emberibb csapdázási módszerek, és az egyre hatékonyabb feldolgozás okán az ipar működése etikusabb mint korábban.

Ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni hogy a műszőrme gyártása során rengeteg, nem természetes anyag kerül felhasználásra. A műszőrmék gyártása során használt műanyagok jelentős környezeti terhet jelentenek, mivel lényegesen nehezebben bomlanak le mint a természetes anyagok, ezzel szennyezve a szárazföldi és vízi ökoszisztémát is. Ugyanakkor ezen termékek könnyen szétesnek és gyorsan a kukában végzik, amely egy másik komoly érv a tartós, jó minőségű valódi szőrme termékek mellett.

A petrolkémiai anyagok szintetikus ruházati anyagokká történő átalakítása egy kémiai folyamat: A poliészter előállításához például olyan monomerek, mint a tereftálsav és az etilénglikol egy kémiai reakción, az úgynevezett polimerizáción mennek keresztül. Mindkét vegyi anyag rákkeltőnek minősül, a tereftálsav különösen a xiloltartalma miatt. A tereftálsavban para-xilolként található xilol belégzéssel, lenyeléssel, sőt bőrrel való érintkezéssel is felszívódhat a szervezetbe, ami különösen aggasztóvá teszi a szintetikus ruházati cikkekben való használatát. Sokszor már az ilyen, nem természetes anyagokkal történő érintkezés is bőrkiütéseket eredményez, de emellett ritkábban súlyosabb, például endokrinológiai problémákat is okozhat.

Éppen ezért érdemes kétszer meggondolni azt, hogy műszőrmét vegyünk-e, figyelembe véve annak környezetre és egészségünkre gyakorolt hatását. Az olyan természetes szőrmék amelyek etikus, fenntartható forrásból származnak, ezzel szemben nem csak egy divatos, hanem egy környezetbarátabb opciót képeznek, hosszú évekig szolgálja viselőjüket.

kosár0

Kosár